Tanaan on aitienpaiva. Kaikille teille, joille tama tuli yllatyksena tai unohdit, hophop kannya kouraan ja puhelua ainakin.

Sanakirjan selityksen mukaisesti aiti on henkilo, joka sinut synnyttaa. Turhan yksiselittaista, vaittaisin.

Aitiytta on monenlaista riippuen maailmankolkasta.

Tutkimusten mukaan huonoin tilanne olla aiti on Afganistanissa. Taalla, Sambiassa, aitiys on kaiken kirjavaa. Lapset kulkevat lahes koko varhaislapsuutensa aidin selassa korvaten eurooppalaisen kasilaukun. Sisalto on vain huomattavasti rakkaampaa ja arvokkaampaa, eika sita unohdeta kovin helposti ravintolaan. Isoaidit ja isovanhemmat kantavat taalla arvokkaan kortensa kekoon. Koulutus on arvostettua ja kampuksilla ei nay paljon lapsukaisia juoksemassa. Isovanhemmat huolehtivat jalkikasvusta vanhempien opiskellessa. Vanhemmuus on kaunista ja arvostettua.

 

Toinenkin nakokulma isovanhemmuuteen/vanhemmuuteen taalla Sambiassa. Sambia on talla hetkella maailman johtavia maita HIV+ tartunnoissa ja valitettavasti tauti on iskenyt pahiten siihen sukupolveen, joka talla hetkella on lisaantymiskykyisin. Suomeksi siis, monen kohdalta jaa vanhemmuus kesken oman elaman jaadessa kesken. Opiskelija-hostellissa, missa asumme ja suuri osa ystavista taalla vahvistavat samaa tarinaa. Syita voi olla monia, mutta monilla ikaluokkaa 19-25 vuotta, toinen, ellei molemmat vanhemmista ovat siirtyneet tarkkailijoiksi pilven reunalle. Vetaa hiljaiseksi.

 

Mita tarkoittaa aiti kahdelle suomalaistytolle Sambiassa? (rahapussi puhelinsoiton paassa. hahaha! no ei.) Uudessa ymparistossa ja uusien haasteiden edessa oman aidin ,perheen ja ystavien merkitys korostuu. Hienoja hetkia, hienoja paikkoja ja kokemuksia ja kova halu jakaa ne rakkaimpien kanssa. Valilla toivoisi jonkinsortin pikapikatransportaatiota, mutta valitettavasti tieteilijat ovat viela valovuosien paassa, joten vauhtia persuksiin,ok???? We want our moms!

Aiti on se henkilo, kenelle pikku nyssykat 20 000km (ainakin!) paasta soittavat avatakseen sydantaan, kun maailma on iso, paha ja ilkea. Ja aiti on se henkilo, joka huolimatta siita kilometrimaarasta, tulee puhelinlankoja pitkin viereen silittamaan paata kun on ikava tai nauramaan kanssa kun hopoilytyttaa.

Tama kirjoitus on omistettu aideille, kahdelle erityisesti. Rakastamme teita.

Ja vinkki teille kaikille maailmaamatkaaville kokemuksen syvalla rintaaanella. Parasta mita matkalle voi ottaa mukaan on aidin rakkaus, joka kantaa menit minne tahansa. (Aidin puhelinnumero on myos aika guru-juttu opetella).

Muistakaa aiteja tanaan!! Rakkaus tulee monenmuotoisissa paketeissa, mutta yhta arvokasta aina.

Aidin pikku mussukat Sambiasta

Poikkeuksellisesti

M&M (ei ole karkkiyhdistelma!!)

Aiti, me kaytiin aanestamassa!